Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Stop Bullying

Εξ-Periment Αντωνίου Μαρία-Θάλεια
Κρομμύδας Φοίβος
Μέντης Νεκτάριος
Μούλιου Κλεονίκη
Στάμος Νίκος
Χανδρινός Κώστας

Stop Bullying




Βασικά σημεία παρουσίασης:


Ανάλυση/Επεξεργασία βασικών σημείων: Σε μια κοινωνία όπου η βία διαρκώς αυξάνεται, μια μεγάλη μερίδα παιδιών έχει γίνει θύτης, θύμα ή έστω μάρτυρας βίαιων περιστατικών, ακόμη και στη σχολική ζωή. Συνεπώς, κρίνουμε την ενασχόλησή μας με ένα τέτοιο ζήτημα, όπως το bullying, ιδιαίτερα καίρια και γοητευτική ιδέα. Η ημερίδα μας αφορά τη βία στα σχολεία και η σύλληψη της ιδέας αυτής πραγματοποιήθηκε καθώς παρακολουθούσαμε μια συνέντευξη νεαρής κοπέλας η οποία έπασχε απο νευρική ανορεξία.Αυτό που συγκεκριμένα μας τραβηξε περισσότερο τη προσοχή, ήταν πως η κοπέλα αυτή τονισε οτι δεχόταν κυρίως λεκτική βία στο σχολείο με αποτέλεσμα να χωρίς να έχει κάποιο ιδιαίτερο προβλημα με τα κιλά της να της δημιουργηθούν ψυχολογικά και να σταματήσει τελείως να τρώει.Απο μια εμμονή όπως δήλωσε η κατάστασή της αυτή με το πέρασμα του χρόνου εξελίχθηκε σε ασθένεια. Αμέσως σκεφτήκαμε όλοι παρόμοια περιστατικά τα οποία έχουν συμβεί στο κοντινό μας περιβάλλον,γεγονός που μας προβλημάτισε αρκετά. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε να κάνουμε μια έρευνα πάνω στο θέμα αυτό,μοιράζοντας ερωτηματολόγια σε σχολεία για να δούμε κατα πόσο υφίσταται βία(σωματική και λεκτική) μέσα στον σχολικό χώρο αλλα και πως αντιδρούν τα παιδιά σε αυτή και πραγματικά τα αποτελέσματα που έχουμε στα χέρια μας είναι πολύ ενδιαφέροντα.
Καλούμαστε, από την πλευρά μας, ως ομάδα εργασίας «Εξ-periment», να διοργανώσουμε την ημερίδα αυτή έτσι ώστε να «επικοινωνήσουμε» στον κόσμο το μήνυμα της αναγκαίας περισυλλογής και επιτακτικής δράσης. Αρχικά, αναζητούμε υλικό για το bullying μέσω σχετικών ενημερώσεων από σχολεία Β/βάθμιας Εκπαίδευσης στην Αττική.

Σκοπός μας, με τη διοργάνωση της ημερίδας, είναι να διερευνήσουμε το φαινόμενο «Bullying» βάσει στοιχείων, να ενημερώσουμε τους γονείς, να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία. Ως ιδανική ημερομηνία πραγματοποίησης της ημερίδας αναφέρουμε την 29η Φεβρουαρίου 2012 και ώρα 17:00.

Η εκδήλωσή μας πρόκειται να διεξαχθεί στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, η οποία βρίσκεται απέναντι από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, στα πλαίσια εκπαιδευτικών προγραμμάτων της.
Θα περιλαμβάνει ομιλίες από έγκριτους επιστήμονες, καθηγητές, γιατρούς, ειδικούς, σχετικούς με το εξεταζόμενο θέμα, αλλά και προβολές σχετικού οπτικοακουστικού υλικού, το οποίο αναλύεται παρακάτω. Τα άτομα αυτά θα είναι ένας κοινωνιολόγος του Παντείου, δύο παιδοψυχολόγοι και μια διατροφολόγος

Ο κοινωνιολόγος θα αναλύσει τα ευρήματα της έρευνας. Οι παιδοψυχολόγοι θα κάνουν από μια διάλεξη ο καθένας: ο πρώτος θα μιλήσει για το πώς αντιμετωπίζονται τα παιδιά που έχουν υποστεί κακοποίηση από άλλα παιδιά μετέπειτα στην κοινωνία και πως απορροφούνται από αυτήν, ενώ ο δεύτερος θα τονίσει ιδιαίτερα τον αντίκτυπο που το «νταϊλίκι» επιφέρει στα νεαρά άτομα και τις ακραίες συμπεριφορικές εκδηλώσεις που αυτές ενδέχεται μετέπειτα να παρουσιάσουν.

Η τρίτη ομιλήτρια, ούσα διατροφολόγος, συσχετίζεται άμεσα με το έναυσμα το οποίο μας οδήγησε στη διαμόρφωση της παρούσης εκδηλώσεως: αυτό της νευρικής ανορεξίας. Αυτή θα ενημερώσει τους παρευρισκομένους για τους παράγοντες οι οποίοι συμβάλλουν στην εμφάνισή της, για τα πρώιμα συμπτώματά της, ειδικά στις νεότερες ηλικίες, καθώς επίσης και για τους τρόπους προλήψεώς της ή και αντιμετώπισής της.

Παράλληλα, για να ενισχυθεί το εικαστικό μέρος της ημερίδας και, ταυτόχρονα να ξεκουράζεται το κοινό ανάμεσα στις διαλέξεις, θα προβάλλονται αποσπάσματα από τρεις ταινίες, μέρει σχετικές με το αντικείμενο που πρόκειται να ακολουθήσει.

Πριν την ομιλία του πρώτου ψυχολόγου, θα γίνει προβολή σκηνών από το «If…» του Lindsay Anderson, αλληγορική ταινία σχετικά με την κοινωνία, ειδωμένη ως ο μικρόκοσμος ενός εσωτερικού σχολείου, οπού οι πιο ονειροπόλοι δέχονται κυρώσεις και κακοποιήσεις από τους πιο επιφανείς και σοβαροφανείς μαθητές, οδηγούμενοι έτσι σε μια ένοπλη και αιματηρή επανάσταση.



Η δεύτερη ταινία, θα είναι ο «Ελέφαντας» του Gus Van Sant, μια ταινία που παραβάλλει τα γεγονότα που προηγήθηκαν του σχολικού φονικού στο Columbine των Ηνωμένων Πολιτειών, δείχνοντας έτσι το πώς τα άτομα που έχουν υποστεί αυτή την ψυχολογική κακοποίηση μπορούν να προβούν σε τέτοιες αντικοινωνικές μορφές συμπεριφοράς.



Η τρίτη και τελευταία, είναι το «Precious» του Lee Daniels. Μέσα από τη μεταφορά στη μεγάλη οθόνη του μυθιστορήματος «Push» της συγγραφέως Sapphire, ακολουθούμε τη ζωή της υπέρβαρης αφροαμερικάνας Claireece, η οποία κακοποιείται συχνότατα από τη μητέρα της, ενώ έχει βιαστεί δις από τον πατέρα της, ενώ συχνά αποτελεί αντικείμενο κοροϊδίας και κακοποιήσεως και στον εκτός οικίας χώρο. Η σκηνή που τρεις συνομήλικοί της τη σπρώχνουν και τη βρίζουν λόγω των κιλών της συνδέεται με το θέμα που μας κινητοποίησε, των διατροφικών διαταραχών λόγω κακοήθους συμπεριφοράς από τον συνομήλικο περίγυρο.



Πολύτιμος αρωγός στο στήσιμο της ημερίδας είναι τα ερωτηματολόγια της έρευνάς μας που συμπληρώθηκαν από μαθητές Α΄, Β΄, Γ΄ Τάξεων Γυμνασίου και Λυκείου. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας πρόκειται να παρουσιαστούν στην εκδήλωσή μας.Προκειμένου η έρευνά μας να έχει τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα και για να υπάρχει εύρος αποτελεσμάτων διανείμαμε ερωτηματολόγια σχετικά με την ενδοσχολική βία σε σχολείο της Αθήνας (λύκειο) και σ' ένα γυμνάσιο της επαρχίας και συγκεκριμένα στο Αίγιο. Στο σημείο αυτό να αναφέρουμε ότι αντιμετωπίσαμε ένα πρόβλημα με την χορήγηση άδειας για την εκπόνηση της έρευνας. Στα Γυμνάσια της Αθήνας δεν μας επετράπη να κάνουμε έρευνα γιατί χρειαζόταν άδεια από το Υπουργείο Παιδείας. Η έκδοση της άδειας ήταν χρονοβόρα και εγκαταλείψαμε το ενδεχόμενο. Το Λύκειο που συμμετείχε στην έρευνα δεν ζήτησε άδεια. Συνεπώς η μικρότερη ηλικία των μαθητών καθορίζει την ελευθερία της έρευνας. Βέβαια, στο Γυμνάσιο της επαρχίας τα πράγματα ήταν πιο ελαστικά καθώς δεν απαιτήθηκε άδεια. Τα ευρήματα είναι τα εξής:



Η συνεργασία, όμως, με τα σχολεία δεν σταματάει εδώ. Μαθητές τω σχολείων καλούνται να δημιουργήσουν σκίτσα, σχετικά με το Bullying, κάποια από τα οποία πρόκειται να αξιοποιηθούν ως φόντο (background) στο χώρο της εκδήλωσης.

Η επικοινωνία της εκδήλωσής μας μπορεί να επιτευχθεί μέσω των κλασικών τρόπων, διανομής ενημερωτικών φυλλαδίων και χρήσης αφισών, αλλά και μέσω σύγχρονων διαδικασιών, όπως Facebook, Twitter, δημιουργία Blog, comics, Mad Voice (κοινωνικά θέματα). Βέβαια, όσον αφορά στους πόρους, δεδομένης και της οικονομικής κρίσης, βρισκόμαστε σε διαρκή αναζήτηση.

Χορηγοί ημερίδας: Εκδόσεις Καστανιώτη (παροχή χαρτιού για την εκτύπωση αφισών)
Συνέργεια με την Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών που θα μας προσφέρει την αίθουσα εκδηλώσεων
Jacobs cafe "παρέα" με την Tassimo μηχανή (προσφορά καφέ στο διάλειμμα, στο χώρο του φουαγιέ)

Πρόγραμμα ημερίδας:

Αφίσα ημερίδας:

Πάντως, ως ομάδα εργασίας «Εξ-periment», είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για την επιτυχία της εκδήλωσής μας, προσδοκώντας τόσο στην οργανωτική μας πρόταση, όσο και στο μεγάλο ανθρωπιστικό κι ανθρώπινο ενδιαφέρον της προσφοράς μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου