Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

ΑΠΛΑ.... Επιστημονικά

ένα φεστιβάλ για τις επιστήμες που καθορίζουν, οργανώνουν και εμπλουτίζουν τη ζωή μας


· Τι είναι το Απλά Επιστημονικά;

Οι περισσότεροι από εμάς σκέφτονται και αντιμετωπίζουν τις θετικές επιστήμες (η έκφραση παραπέμπει στον όρο «Sciences») με προκατάληψη η οποία απορρέει όχι μόνο από τη φυσική δυσκολία τους αλλά και από τα κενά του εκπαιδευτικού συστήματος στον τρόπο με τον οποίο τις παρουσιάζει και τις μελετά.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, στο εξωτερικό (σε μεγάλο βαθμό) αλλά και στην Ελλάδα (σε μικρότερο) μέσα από περιοδικά, events και σειρές λογοτεχνικών και επιστημονικών εκδόσεων αναπτύσσεται ένα αυξανόμενο κλίμα που στοχεύει στην εκλαΐκευση της επιστήμης ώστε να καταστήσει τη θέση που της αρμόζει στις σφαίρες της μάθησης, της ανταλλαγής ιδεών και της δημιουργίας.

Με τα φεστιβάλ διαφόρων πόλεων της Αγγλίας να αποτελούν πηγή ιδεών, όχι τόσο σε περιεχόμενο αλλά περισσότερο σε ύφος, επιθυμούμε τη δημιουργία ενός φεστιβάλ παιδαγωγικού, ψυχαγωγικού και ενημερωτικού χαρακτήρα το οποίο θα «απλώσει» τις επιστήμες στο ευρύ κοινό, ανεξαρτήτου ηλικίας και κοινωνικού πλαισίου, προς όφελος της προσωπικής και συλλογικής γνώσης, της περιέργειας και της δημιουργικότητας.

Το «Απλά Επιστημονικά» με κύριο ανταγωνιστή τις εκδηλώσεις που λαμβάνουν χώρα στο Ίδρυμα Ευγενίδου, διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτό τόσο στο ύφος όσο και στο περιεχόμενο του προγράμματος: έχοντας τη γνώση ως αυτοσκοπό και επιθυμώντας να κεντρίσουν το ενδιαφέρον και εκείνων που δε σχετίζονται με κανένα τρόπο (επαγγελματικό ή εκπαιδευτικό) με το χώρο των επιστημών ή της τεχνολογίας, αποτελούνται από μια σειρά ομιλιών με interactive χαρακτήρα, διαγωνισμών και αφιερωμάτων, απευθυνόμενα σε όλους αυτούς που επιθυμούν να ανοίξουν τους ορίζοντές τους, να εξερευνήσουν πτυχές του σύμπαντος και της πνευματικότητας καθώς επίσης και να μαζέψουν πληροφορίες χρήσιμες για την καθημερινή ζωή μέσα από τη συμμετοχή και παρακολούθηση ενός ενημερωτικού κολάζ.

Όραμα μας είναι η ετήσια καθιέρωση του φεστιβάλ το οποίο για την πρώτη χρονιά είναι οργανωμένο με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να επιτευχθεί σε αρκετά χαμηλό κόστος, για την ένταξη της ελληνικής κοινωνίας στην ομάδα των χωρών εκείνων όπου οι πολιτισμικοί φορείς και οι πολίτες πρωτοτυπούν και δεν παύουν να δουλεύουν με τη φαντασία τους τρόπους οι οποίοι τους ανεβάζουν πνευματικά και πολιτισμικά.


· Ποιά τα θέματα των ομιλιών;


Α. Αστυνομικά Μαθηματικά

Από την αστυνομική λογοτεχνία της Αγκάθα Κρίστι έως τα φιλμ νουάρ του Χάουαρντ Χοκς, η επίλυση του μυστηρίου χαρακτηρίζεται από την ίδια «γεωγραφική» λογική που απαιτείται για να λύσει κανείς ένα μαθηματικό πρόβλημα. Ποιοι είναι οι παράγοντες που παραλληλίζουν τα μαθηματικά θεωρήματα με τα αστυνομικά έργα; Ποιά μοντέλα μεθοδολογικής εξέτασης χρησιμοποιούνται; Και πόσο η επιστήμη της εγκληματολογίας μπορεί να προσεγγίσει την αστυνομική λογοτεχνία; Για όλα αυτά θα μας μιλήσουν ο Καθηγητής Γεώργιος Νικολόπουλος του τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστήμιου και ο μαθηματικός Δημήτρης Γιαννώτης σε μια ομιλία η οποία αφορά μανιακούς αναγνώστες αστυνομικών, επίδοξους ντεντέκτιβ και όχι μόνο!


Β. Τέχνη και Γεωμετρία

Στόχος της ενότητας αυτής είναι να αναδείξει την σύνδεση ανάμεσα στην επιστήμη της γεωμετρίας και στην τέχνη της ζωγραφικής, εστιάζοντας στο ρόλο της γεωμετρίας στη σύλληψη και στην εκτέλεση του δημιουργικού σχεδίου. Διότι, εκ πρώτης όψεως, δε γίνεται φανερή η σύνδεση ανάμεσα στις τέχνες και τη γεωμετρία γιατί τα δύο, αυτά, πεδία βασίζονται σε διαφορετικά μοντέλα σκέψης. Η γεωμετρική γνώση, ωστόσο, συνέβαλε αποφασιστικά στις εικαστικές τέχνες.

Θα πραγματοποιηθεί, λοιπόν, μια ομιλία, από τον καλλιτέχνη Βασίλη Παπανικολάου, στην οποία θα πληροφορηθούμε για το ρόλο που παίζουν τα γεωμετρικά σχήματα σε έναν πίνακα ζωγραφικής. Παράλληλα, όμως, θα μάθουμε και πώς το γραμμικό σχέδιο μας βοηθά να ζωγραφίσουμε έναν πίνακα, για παράδειγμα, πώς μπορεί η γραμμική προοπτική να χρησιμοποιηθεί σε ένα έργο και τι είναι αυτό που θα του προσφέρει, αλλά ακόμη θα μάθουμε και τι σημαίνουν ορισμένες ορολογίες και ορισμοί(π.χ. τι ονομάζουμε σημείο φυγής, τι είναι το κέντρο προβολής κλπ.).


Για να γίνουν, όλα τα παραπάνω, κατανοητά στο κοινό που θα επισκεφθεί το φεστιβάλ «Απλά Επιστημονικά» θα υπάρχουν χαρακτηριστικά δείγματα έργων τα οποία ο κόσμος θα μπορέσει να εξετάσει, προκειμένου να καταλάβει επακριβώς το ρόλο που παίζουν τα σχήματα στην τέχνη. Τα έργα αυτά θα είναι διαθέσημα μέσω προβολών σε
video walls στα οποία ο Βασίλης Παπανικολάου θα παραπέμπει το κοινό κατά την διάρκεια της ομιλίας του.

Τέλος, για να μπορέσουν οι επισκέπτες να δουν και στην πράξη αυτά που θα ακούσουν, θα ακολουθήσει ένα σεμινάριο, όπου ο ίδιος, με δικά του υλικά και εξοπλισμό, θα σχεδιάσει βήμα προς βήμα κάποια από τα έργα του και, παράλληλα, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να πάρει ένα «μάθημα» για το πώς μπορεί να ζωγραφίσει με βάση τογραμμικό σχέδιο. Έτσι, θα μπορέσει ο καθένας ναπειραματιστεί και να δει , κυρίως, πώς γίνονται πράξη τα όσα είχε, προηγουμένως, ακούσει.


Γ. Αναπνοή & Γιόγκα








Στην ενότητα αυτή, η Λαμπρινή Μπαλατσού θα μας μιλήσει για τη λειτουργία της αναπνοής και πώς μέσα απο την εξάσκηση στη γιόγκα μπορούμε να εξασφαλίσουμε καλύτερης ποιότητας αναπνοή και κατ’επέκταση πιο ποιοτική ζωή.Επίσης θα εκτελεστούν καποιες στάσεις της γιόγκα και όλοι θα αναπνεύσουμε και θα αποβάλουμε το στρές.

Ένα δέιγμα της ομιλίας; Διαβάστε παρακάτω!

ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

Το βασικότερο όργανο του αναπνευστικού συστήματος είναι οι πνεύμονες.Οι πνεύμονες είναι όργανα με μεγάλη ελαστικότητα που σχηματίζονται με τις αλλεπάλληλες διακλαδώσεις των δύο μεγάλων βρόγχων που προέρχονται από την διακλάδωση της τραχείας. Η αναπνοή είναι η βασική λειτουργία των πνευμόνων. Εξασφαλίζει την τροφοδότηση με οξυγόνο των κυττάρων και την αποβολή του διοξειδίου του άνθρακα. Οι βρόγχοι και οι πνεύμονες που αποτελούν το κύριο μέρος των αναπνευστικών οδών πραγματοποιούν μια διοχέτευση και μια ανταλλαγή αερίων με τη διαδικασία της εισπνοής και της εκπνοής.

Η εισπνοή επιτελείται πάντα ενεργητικά με τη συστολή των εισπνευστικών μυών. Έτσι διευρύνεται η θωρακική κοιλότητα, ακολουθούν με παθητική διεύρυνση οι πνεύμονες, οι κυψελίδες και έτσι η πίεση του κυψελιδικού αέρα ελαττώνεται, με συνέπεια τη δημιουργία διαφοράς πίεσης μεταξύ κυψελιδικού και ατμοσφαιρικού αέρα. Αυτή είμαι και η αιτία για την εισρόφηση αέρα από την ατμόσφαιρα.

Η εκπνοή σε φυσιολογικό άτομο που βρίσκεται σε ηρεμία επιτελείται παθητικά. Όπως μπορεί να γίνει και ενεργητικά με τη συστολή των εκπνευστικών μυών.

Οι εισπνευστικοί μύες είναι κυρίως το διάφραγμα και οι έξω μεσοπλεύριοι μύες ενώ οι εκπνευστικοί μύες είναι κυρίως οι έσω μεσοπλεύριοι μύες και οι μύες του κοιλιακού τοιχώματος.Η εναλλακτική ροή αέρα που εισέρχεται και εξέρχεται ρυθμικά από το αναπνευστικό σύστημα επιτρέπει τη συνεχή τροφοδοσία με οξυγόνο αυτού του χώρου.Oσο μεγαλύτερη είσοδο ατμοσφαιρικού αέρα στους πνεύμονες επιτυγχάνουμε, τόσο μεγαλύτερη είναι και η δυνατότητα χωρητικότητας των πνευμόνων.Το απόλυτο μέγεθος της ζωτικής χωρητικότητας εξαρτάται από τη σωματική διάπλαση του ατόμου, το φύλο, την ηλικία, τη στάση του σώματος και τη γενική κατάσταση των πνευμόνων.

Μπορούμε να επέμβουμε και με κάποιες τεχνικές να αυξήσουμε τη ζωτική ικανότητα του ατόμου, και να συμβάλλουμε μέγιστα στην διατήρηση και καλυτέρευση της υγείας μέσω της καλύτερης αναπνοής άρα και της καλύτερης οξυγόνωσης.

Μια από τις μελέτες που έχει εκθέσει εκτενώς ο JAMES FUDERBURG στο βιβλίο του “ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΜΕΛΕΤΑ ΤΗΝ ΓΙΟΓΚΑ “ σε έκδοση του “Διεθνούς Ινστιτούτου Ιμαλάϊων, για την επιστήμη και τη φιλοσοφία της γιόγκα στις Η.Π.Α.”, είναι αυτή όπου φαίνεται ότι ύστερα από εξάσκηση 6 μηνών στην ΧΑΘΑ ΓΙΟΓΚΑ και σε συγκεκριμένες αναπνευστικές τεχνικές, η ζωτική ικανότητα αυξάνεται από 3.729 κυνικά εκατοστά σε 4.615.

H ζωτική ικανότητα μπορεί να αυξηθεί μέσω της Πλήρης Αναπνοής. Η πλήρης αναπνοή και περιλαμβάνει διαδοχικά τις τεχνικές της κοιλιακής ή διαφραγματικής αναπνοής, της πλευρικής αναπνοής και της θωρακικής αναπνοής.

(Σε αυτό το σημείο θα γίνει βιωματικά η σύνδεση του κοινού με την πλήρη αναπνοή.)

Με τη συνεχή εξάσκηση μπορούμε να ελέγχουμε χωριστά την κοιλιακή, πλευρική και θωρακική αναπνοή και μετά να τις συνδέσουμε διαδοχικά μεταξύ τους δημιουργώντας την πλήρη αναπνοή και επιτυγχάνοντας έτσι τη μεγαλύτερη πρόσληψη ατμοσφαιρικού αέρα.

Επίσης, έχει αποδειχθεί πως όταν η αναπνοή είναι αργή ο νους ηρεμεί. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο ήρεμη, πιο γαλήνια και συγχρόνως πιο ενεργοποιημένη κατάσταση της ζωής. Κατά την διάρκεια των ασκήσεων ο ρυθμός της αναπνοής μεγαλώνει φέρνοντας περισσότερο αέρα μέσα στους πνεύμονες και αυτό βοηθάει να φύγουν οι τοξίνες. Το αίμα μεταφέρει τις τοξίνες από τα κύτταρα στους πνεύμονες. Ύστερα αυτές οι τοξίνες αποβάλλονται μέσα από τους πνεύμονες με την εκπνοή ενώ συγχρόνως το αίμα μεταφέρει περισσότερο οξυγόνο πίσω στα κύτταρα που είναι πολύτιμο. Ειδικά σε αυτά τα άτομα που βρίσκονται σε μεγάλες πόλεις με μολυσμένη ατμόσφαιρα.

ΑΝΑΠΝΟΗ ΣΤΗ ΓΙΟΓΚΑ.

Η αναπνοή είναι σαν το δακτυλικό αποτύπωμα, ο κάθε άνθρωπος αναπνέει με τον καθαρά δικό του προσωπικό τρόπο. Το στρες, το άγχος περιορίζουν την αναπνοή. Κλείνουν το σώμα, φέρνουν τους ώμους μπροστά και συρρικνώνουνε το χώρο του πνεύμονα. Το στρες το άγχος κάνουν την αναπνοή σύντομη, επιφανειακή, μικρή, ανεπαρκή. Οι ασκήσεις γιόγκα (asanas όπως ονομάζονται οι στάσεις της γιόγκα) διορθώνουν τη στάση του σώματος ελευθερώνουν το σώμα και ανοίγουν ¨χώρο¨ για να κινηθεί η αναπνοή. Κάθε asana (ασάνα) περιλαμβάνει τη δική της αναπνοή, αναπνοή πλούσια και γενναιόδωρη. Οι ασκήσεις γιόγκα είναι συγχρόνως και ασκήσεις αναπνοής, ασκήσεις συγκέντρωσης. Η γιόγκα γενικότερα τόσο με τις αναπνοές, με τηνΠραναγιάμα (Pranayama), όσο και με την γενικότερη πρακτική, που περιλαμβάνει τις στάσεις του σώματος (asanas) είναι απαραίτητη και μας υποστηρίζουν στη πιεστική σύγχρονη ζωή.Κατά την διάρκεια της αναπνευστικής διαδικασίας εισπνέουμε, βάζουμε στο σώμα οξυγόνο, το οποίο περνά μέσα από το σώμα σαν μορφή ενέργειας που φορτίζει τα διάφορα μέρη του σώματος.

Κατόπιν εκπνέουμε, βγάζουμε από το σώμα , διοξείδιο του άνθρακα και μαζί τοξικά κατάλοιπα.Με την πρακτική της Pranayama επέρχεται ισορροπία ανάμεσα στο οξυγόνο και το διοξείδιο του άνθρακα. Απορροφώντας prana μέσω των τεχνικών της αναπνοής επιτυγχάνεται και η σύνδεση του νου, του σώματος και του πνεύματος. Φέροντας λοιπόν υπό συνειδητό έλεγχο τη διαδικασία της αναπνοής, όχι μόνο βοηθάμε το σώμα να χαλαρώσει βαθιά, αυξάνοντας σημαντικά τα αποθέματα της ζωτικής ενέργειας prana, αλλά βοηθάμε τον εαυτό μας να αισθάνεται καθημερινά ήρεμος, χαλαρός και αισιόδοξος, έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της ζωής με αγάπη, εμπιστοσύνη και θετικότητα Η αναπνοή μπορεί να γίνει η μέθοδος για να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά το στρες και το άγχος.. Η γιόγκα είναι το μέσο για να αποκαλύψουμε την εσωτερική δύναμη της υγείας που υπάρχει σε λανθάνουσα κατάσταση μέσα μας. Οι τεχνικές της είναι τόσο αποτελεσματικές και δοκιμασμένες για χιλιάδες χρόνων. Με τη γιόγκα βήμα - βήμα, σταδιακά θα ελευθερώσουμε την αναπνοή μας, θα βελτιώσουμε την ικανότητα συγκέντρωσης και θα αναδείξουμε τη δυναμική που βρίσκεται μέσα μας.

«Όταν η αναπνοή περιπλανιέται, ο νους είναι ασταθής, αλλά όταν είναι σταθερή η αναπνοή, είναι έτσι σταθερός και ο νους» – Hatha Yoga Pradipika.


(Ακολουθεί μία σειρα απο απλές και ευχάριστες asanas!!!)






















Δ. Μουσική και τεχνολογία

Στο κομμάτι αυτό ο Βαγγέλης Παπατζανάκης θα κάνει μία σύνδεση με την μουσική, τον ήχο και την τεχνολογία.

Για δείτε!



· Τί περιλαμβάνουν τα εκπαιδευτικά προγράμματα;

Στα σχέδια του event είναι να υπάρχει ένα εκπαιδευτικό μέρος της εκδήλωσης αφιερωμένο στα παιδιά. Με το σκεπτικό αυτό, η επιστήμη μπορεί να γίνει προσιτή στα παιδιά αν παρουσιαστεί με απλό τρόπο.

Το τμήμα αυτό θα μπορούσε να χωριστεί σε δύο μέρη. Αρχικά, να υπάρχει μια έκθεση, όπου παρουσιάζονται και εξηγούνται με κατανοητό τρόπο φυσικά φαινόμενα. Απλές κατασκευές μπορούν να δείχνουν την δημιουργία φαινομένων όπως π.χ. η διάθλαση του φωτός. Αυτός ο παραστατικός τρόπος μπορεί να βοηθήσει να κατανοήσει την επιστήμη ένα νεαρό σε ηλικία κοινό που δεν έχει μεγάλο εύρος επιστημονικών γνώσεων.

Ένας δεύτερο μέρος της εκπαιδευτικής διάστασης του event, είναι η συμμετοχή παιδιών των τελευταίων τάξεων του δημοτικού, με την κατασκευή πειραμάτων τα οποία θα βασίζονται στην εξήγηση διαφόρων φαινομένων. Εκτός από πειράματα που παραπέμπουν στον κλάδο της Φυσικής, αυτές οι κατασκευές θα μπορούσαν να αφορούν και άλλους επιστημονικούς τομείς όπως π.χ. η Γεωμετρία. Από τις κατασκευές αυτές, προτείνεται με διαγωνισμό να επιλεγούν οι καλύτερες από τους δασκάλους των παιδιών, και να εκτεθούν στην έκθεση.


· Πού θα βρούμε το Απλά... Επιστημονικά;

Το «Απλά... Επιστημονικά» θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο του 2012 και θα στεγαστεί στον Πολυχώρο του Νέου Κόσμου «Άννα- Μαρία Καλουτά). Ο χώρος αυτός ανήκει στον Δήμο Αθηναίων, διαθέτει 2 ορόφους με ευρύχωρες αίθουσες.


· Πότε και τί ώρες;

Μια ματιά στο χρονοδιάγραμμα!


· Πως θα υλοποιηθεί το event;

Σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση του event παίζουν οι χορηγίες και οι συνεργασίες που καταφέραμε να συνάψουμε.

Όσον αφορά τους χορηγούς, προσπαθήσαμε να βρούμε τρόπους να μαςχορηγηθούν τα απαραίτητα εφόδια με όσο το δυνατόν λιγότερο κόστος, έως καικαθόλου θα πρόσθετα. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε επαφή μας μεγνωστούς ανθρώπους που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν σε αυτή τη προσπάθειαμας με το event μας. Αρχικά, σχετικά με τα ηχοσυστήματα που θα τοποθετηθούν στοχώρο, τα video walls, τα μικρόφωνα, τα φώτα, και ό, τι άλλο έχει σχέση με παροχέςήχου και εικόνας θα μας τα χορηγήσει η εταιρεία TVS Audiovual. Επικοινωνήσαμε μεέναν από τους δύο ιδιοκτήτες της εταιρείας, τον Κ. Αλέξανδρο Παπαϊώανου, καικαθώς θεώρησε πολύ πρωτότυπη την ιδέα μας και έχοντας κι ο ίδιος μία ιδιαίτερηπροτίμηση στο κλάδο των επιστημών, μας διαβεβαίωσε με επιστολή του ότι είναιπρόθυμος να μας βοηθήσει και να μας χορηγήσει τις υπηρεσίες του, και επιπλέον ναέχει τις ημέρες της εκδήλωσης ανθρώπους της εταιρείας του να μας διευκολύνουν σετυχόν προβλήματα που θα προκύψουν. Επιπροσθέτως, συμφώνησε με την πρότασήμας, σε αντάλλαγμα της παροχής των υπηρεσιών του, να διαφημιστεί η εταιρεία τουτόσο με το logo της εταιρείας τοποθετημένο σε διάφορα σημεία του πολυχώρου, όσοκαι με την τοποθέτηση του οχήματος τους με το logo Της εταιρείας κοντά στηνείσοδο του κτιρίου, ώστε να γίνεται αντιληπτό από τους επισκέπτες. Τώρα όσοναφορά, την απόκτηση του χώρου, καταφέραμε να τον εξασφαλίσουμε μέσω τηςαντιδημάρχου Παιδείας του Δήμου Αθηναίων, κ. Νέλυ Παπαχελά, την έγκριση. Η κ.Παπαχελά, μετά από επιστολή μας δέχτηκε με χαρά να μας βοηθήσει με τις τυπικέςδιαδικασίες έγκρισης αναλαμβάνοντας η ίδια να επικοινωνήσει με τον αρμόδιο μέσααπό το δήμο που εργάζεται. Σημαντική χορηγία που έχουμε να αναφέρουμε είναι τοξυλουργείο Αφοι Τζαβάρα, μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση που παρά τιςδυσκολίες που αντιμετωπίζει δέχτηκε να μας χορηγήσουν ξύλα και ό, τι άλλοχρειαστούμε για τις κατασκευές που θα παρουσιάζουν τα διάφορα φυσικά φαινόμεναενώ η Κα Μαρία Αθανασιάδη θα μας βοηθήσει στην απόκτηση των απαραίτητων γυαλιών και κρυστάλλων που θα χρειαστούν οι κατασκευές. Σαφώς, δε πρέπει ναξεχάσουμε να αναφέρουμε και τη συμμετοχή των παιδιών από το 4ο δημοτικόσχολείο Δήμου Περιστερίου. Μετά από επικοινωνία μας με το Δ.Σ., μας πρότεινενα μιλήσει ο ίδιος στους δασκάλους και να οργανώσουν τα παιδιά για αυτή μας τηνπροσπάθεια. Ακόμη πρότειναν να βοηθήσουν τα παιδιά για την δημιουργίαπρωτότυπων κατασκευών με αποτέλεσμα να αποκτήσει η εκδήλωση μία πιοεπαγγελματική εικόνα. Σας επισυνάπτουμε ενδεικτικά μία επιστολή από τηνεπικοινωνία μας με τους χορηγούς:


Σχετικά με τους χορηγούς επικοινωνίας, απευθυνθήκαμε στο ραδιοφωνικό σταθμότου Παντείου Πανεπιστημίου SPAM Radio, με την αναφορά του event σε τακτάχρονικά διαστήματα στις εκπομπές των φοιτητών και στα διαλείμματα, στοartmag.gr καθώς και στο jumpingfish.gr που δέχτηκαν με χαρά ναεπικοινωνήσουν το event μας και να μας βοηθήσουν στην προσέλκυση κόσμου,κάνοντας το ευρεία γνωστό.

Τέλος, σημαντική επιτυχία της οργάνωσης του event μας ήταν οι συνεργασίες που καταφέραμε να χτίσουμε. Αρχικά, φοιτητές που σπουδάζουν στο Πολυτεχνείο ως πολιτικοί μηχανικοί , δέχτηκαν να μας βοηθήσουν και να συμμετάσχουν κι αυτοί στοevent μας με τις γνώσεις τους και την καλή διάθεσή τους. Οι φοιτητές αυτοί, και συγκεκριμένα ο Κολοβός Γεώργιος και η Τσιτσέλη Δωροθέα, σε συνεργασία με τον φοιτητή φυσικής Δανιήλ Μανταδάκη, θα βοηθούν στον σχεδιασμό και την δημιουργία των κατασκευών. Επιπλέον, επικοινωνήσαμε και με τον καθηγητή του Παντείου του τμήματος κοινωνιολογίας, κ. Νικολόπουλο και τον μαθηματικό Κ. Γιαννιώτη οι οποίοι επίσης δέχτηκαν να συμμετέχουν και να μιλήσει για τη σχέση των μαθηματικών με την επίλυση ενός εγκλήματος, όπως αυτό προβάλλεται στα λογοτεχνικά βιβλία μυστηρίου. Ακόμη, θα συμμετέχουν οικειοθελώς, ο μουσικός Βαγγέλης Παπατζανάκης και ο ζωγράφος Βασίλης Παπανικολάου. Τέλος, δεν ξεχνάμε τον Γιώργο Στεφανίδη, τον δημιουργό της αφίσας του event που την δημιούργησε οικειοθελώς.



·
Πώς θα επικοινωνηθεί το event?


Όσον αφορά στην επικοινωνία του event, αρχικά, η αφίσα του event θα τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία της Αθήνας καθώς και σε βιβλιοπωλεία του κέντρου της πόλης.

Ακόμη,θα δημιουργηθεί group στο facebook που θα περιλαμβάνει αναλυτικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις και τα άτομα που συμμετέχουν στο event, σχετικά χρονοδιαγράμματα για να γνωρίζει το κοινό πότε πραγματοποιείται η κάθε εκδήλωση καθώς και χάρτης με την τοποθεσία του πολυχώρου “Άννα- Μαρία Kαλουτά” ώστε το κοινό να μπορεί να βρει εύκολα οδηγίες πρόσβασης στο event. Παράλληλα, το event θα διαδοθεί και στο twitter, μέσω hashtag (#aplaepistimonika). Με το hashtag αυτό θα μπορούμε να μιλήσουμε στο κοινό για το event ενώ επισκέπτες θα μπορούν να ανεβάζουν και να κοινοποιούν τι συμβαίνει στο event την ώρα που βρίσκονται εκεί, τι τους αρέσει κλπ.

Επίσης, τα on- line περιοδικά www.artmag.gr και www.jumpingfish.gr θα φιλοξενήσουν στις ιστοσελίδες τους σχετικά άρθρα που θα αναφέρονται στο event μας ενώ οι συντελεστές του SPAM Radio του Παντείου δέχτηκαν να μιλήσουν στις εκπομπές τους για το «απλά... επιστημονικά» προκειμένου να συνεισφέρουν και αυτοί στο event.


Κλείνοντας θέλαμε να μοιραστούμε και μια συνοπτική παρουσιάση του event μας!!


Hope you liked it!!

ΕΞαιρέσεις

Γεωργία Δημάκη

Ειρήνη Ζησιμάτου

Κατερίνα Στάμου

Λαμπρινή Μπαλατσού

Ναταλία Λυμπεροπούλου

Χριστίνα Πουλάκη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου